KONSULT
annaboije

Systemisk teori och praktik för organisation och ledarskap

 

Start
Uppåt

Våga Drömma

 

”Skriv en uppsats om dina drömmar.” Den uppgiften har många skolelever fått genom åren, och så även, och så även Tommy som gick i en liten byskola någonstans i Sverige på 50-talet.

Tommy hade mycket att drömma om men väldigt lite att bygga sina drömmar på. Hans familj var fattig och hade fått flytta ofta eftersom de var tvungna att flytta dit där Tommys pappa kunde få arbete. Så Tommy hade få riktiga vänner och var hopplöst efter i skolan. Men drömmar det hade han.

Den här kvällen slet Tommy hårt med sin uppsats. ”När jag blir stor ska jag bli konstnär och bo i en stuga på landet som jag själv har byggt.” Tommy ritade noggranna skisser över hur huset skulle se ut, och han var mycket stolt när han dagen efter lämnande in sin uppsats till läraren.

Tre dagar senare fick han tillbaka uppsatsen med ett stort rött C uppe i hörnet. Lägsta möjliga betyg! När lektionen var slut gick Tommy fram till läraren och frågade varför han hade fått ett C på sin uppsats.

”Det här är en helt orealistisk dröm för en grabb som du. Du är fattig, saknar nästan helt utbildning, har ingen konstnärlig begåvning och vet ingenting om att bygga hus. Om du skriver om uppsatsen med en mer realistiskt dröm, så ska jag ompröva betyget.”

Tommy visste inte vad han skulle göra. Han funderade hela vägen hem, och på kvällen innan han skulle somna frågade han sin pappa vad han skulle göra. Pappan slog sig ner på Tommys sängkant och tittade allvarligt på honom.

”Det är din dröm, Tommy”, svarade han.

”Det är du som måste bestämma hur viktig den är för dig.”

Nästa dag lämnade Tommy in samma uppsats igen. ”Du kan ta och behålla betyget så behåller jag min dröm.”

 

Trettio år senare berättade Tommy den här historien för tjugo barn som kommit på besök för en veckas målarkurs.

”Det här berättar jag för er eftersom ni nu sitter i ett hus på landet som jag själv har byggt, och imorgon skall jag visa er utställningen med tavlor som jag har målat. Om ni tittar ovanför den öppna spisen så ser ni min uppsats inramad. Den påminner mig om att jag inte ska ge upp mina drömmar. Och ni ska inte heller låta någon stjäla era drömmar.”

 

 (Ur ”Det är aldrig kört!” sammanställd av Kristina Reftel. Argument förlag 2004)

 

 

Jag vågar drömma och jag har en dröm. Det är när alla barn, ungdomar och vuxna kan gå till sina arbetsplatser och uppleva sig okej. Med det menar jag att de ges en röst och makt att vara aktiva medskapare i hur de vill bli uppfattade som arbetskamrater och klasskamrater, hur de vill bli talade med, hur de vill bli lyssnade på samt i hur de vill att deras lärande- och arbetsmiljö ska se ut.

Att detta möjliggör för dem att ägna sin energi åt att lära individuellt och tillsammans med andra utifrån deras unika behov och förmågor.

Så här brukar jag positionera mig i allt arbete jag gör och så vill jag också positionera mig på denna hemsida.

Detta är grunden och målet för allt arbete jag gör.

 

 

 

 

 

 

 

 

Konsult Anna Boije  Svansjön 9  515 92 Kinnarumma   Tel: +46 701 70 94 02   Mail: anna.boije@me.com


Senast ändrad: 21 August 2008